WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1856]

Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ucierane ciasto o smaku mleczno - maślanym, zrobione z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego z puszki.

Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym

 

  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym

ETAP 1:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.

Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Następnie wlać mleko skondensowane i znów zmiksować do połączenia składników.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i wsypać do masy. Wymieszać łyżką. Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni, min. 50-60 minut.

Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kawałki.

Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym
Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym po upieczeniu
Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym
Wymieszane ciasto przełożone do formy keksówki
Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym
Mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypana do masy
Ciasto ucierane z mlekiem skondensowanym
Jajka utarte z cukrem, masłem i mlekiem skondensowanym