Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowo - jabłkowe z krememmarchew
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i szczyptę soli całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchna masę.
Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną wsypać do niej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wlać olej oraz aromat pomarańczowy który dobrze komponuje się z marchwią, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się dodanych składników z masa jajeczną.
marchew
Gdy ciasto mamy już zmiksowane wtedy przygotować marchew obrać ją i zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej, odcisnąć z niej sok i dodać do zmiksowanego ciasta, zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie obrać jabłko, pokroić je w kostkę i dodać do ciasta z marchwią, wymieszać całość łyżką aby jabłko połączyło się z ciastem.
marchew
Tak przygotowane ciasto przelać do blaszki 32 / 25 lub mniejszej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 - 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, gdy ostygnie oddzielić ciasto od papieru do pieczenia.
marchew
W czasie gdy upieczone ciasto powoli sobie stygnie przygotować dowolny krem ja dałam waniliowy.
Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko ( jeśli ciasto jest na dłuższe stanie można mleko zagotować i ostudzić ), do zimnego mleka wsypać gotowe kremy i zmiksować na jednolitą gęstą masę, miksować od trzech do pięciu minut.
marchew
Jak już mamy przygotowany krem, zimne już ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat przełożyć delikatnie na tackę położyć na nie połowę przygotowanego kremu ( jeśli ktoś chce można przełożyć również dżemem ).
Ciasta nie trzeba nasączać ponieważ jest wystarczająco wilgotne. Nakryć wierzchnią częścią ciasta. Wyłożyć resztę pozostałego kremu smarując również boki, całość wyrównać i posypać dla ozdoby kawą naturalną.
Tak przygotowane ciasto wstawić na noc do lodówki lub na co najmniej dwie godziny aby krem stał się sztywniejszy.
marchew
Następnego dnia lub po dwóch godzinach wyjąć ciasto z lodówki i przekroić. Ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie rozwala ani nie kruszy. Takie ciasto zrobiłam z myślą o mojej córci która nie znosi marchewki a ciasto zjadła z miłą chęcią i bardzo jej smakowało.
marchew
Tak przygotowane ciasto świetnie nada się do popołudniowej kawki z przyjaciółmi jak również dla spodziewanych gości. Po mimo gotowego kremu ciasto jest rewelacyjne, bardzo wilgotne i smaczne. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika. Zostało z całego zaledwie sześć małych kawałków, Każdy może zrobić dowolny krem jaki uwielbia lub przełożyć samym dżemem najlepiej słodko - kwaśnym.
Agnieszka 72