Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto z białek z kokosem i jabłkamiPrzygotowanie ciasta:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny ( nie będzie zgrzytał) a masa będzie gęsta i lśniąca wlewamy stopniowo olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką z wiórkami kokosowymi.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane ciasto przelewamy do małej tortownicy (średnica 22 cm )wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka kroimy na cząstki i obsypujemy dokładnie kaszą manną. Układamy cząstki jabłek na cieście.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 min do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroimy ciasto.
Agnieszka Rec