Sposób przygotowania:
Pyszny pieczony sernik śliwkowy "odwrócony"
Składniki o temperaturze pokojowej= twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Do pojemnika dodać żółtka (z białek ubić od razu na sztywno pianę, odstawić), wsypać cukier, cukier wanilinowy i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg, śmietanę, wsypać kaszę manną, budyń waniliowy i mikserem połączyć składniki.
Na koniec dodać ubitą pianę i mikserem na małych obrotach wmieszać w masę serową.
Opłukane, wypestkowane śliwki pokroić na 4 części, wsypać kisiel i wymieszać.
Keksówki silikonowe 22 cm (w mniejszych foremkach sernik lepiej się upiecze w środku), na dno foremek dodać śliwki , przyklepać, na śliwki pokruszyć na kawałeczki markizy.
Wlać masę serową, wygładzić wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C z 10 minut, w foremkach. Sernik wystudzić i schować do lodówki aby śliwki z kisielem zastygły.
Dobrze schłodzone foremki delikatnie nożem wokoło sernik oddzielić, nakryć talerzem i odwrócić, foremka poi chwili łatwo wyjdzie z sernika.
Do pojemnika dodać żółtka (z białek ubić od razu na sztywno pianę, odstawić), wsypać cukier, cukier wanilinowy i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg, śmietanę, wsypać kaszę manną, budyń waniliowy i mikserem połączyć składniki.
Na koniec dodać ubitą pianę i mikserem na małych obrotach wmieszać w masę serową.
Opłukane, wypestkowane śliwki pokroić na 4 części, wsypać kisiel i wymieszać.
Keksówki silikonowe 22 cm (w mniejszych foremkach sernik lepiej się upiecze w środku), na dno foremek dodać śliwki , przyklepać, na śliwki pokruszyć na kawałeczki markizy.
Wlać masę serową, wygładzić wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C z 10 minut, w foremkach. Sernik wystudzić i schować do lodówki aby śliwki z kisielem zastygły.
Dobrze schłodzone foremki delikatnie nożem wokoło sernik oddzielić, nakryć talerzem i odwrócić, foremka poi chwili łatwo wyjdzie z sernika.