Sposób przygotowania:
Ciasto z amoniakiem przełożone jabłkamiPrzygotowanie ciasta:
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i amoniakiem dodajemy startą na tarce o grubych oczkach margarynę. Wlewamy do ciasta roztrzepane żółtka z cukrem pudrem, smalec i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na trzy równe części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąka stolnicy. Pieczemy osobno w 190 stopniach na złoty kolor przez ok 18 min
Po upieczeniu studzimy ciasto.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obieramy. Kroimy na drobne cząstki . Przekładamy do rondelka podlewamy wodą dodajemy sok z cytryny. Prażymy jabłka pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wsypujemy cukier. Gdy jabłka są miękkie ściągamy z ognia. Dzielimy na dwie części.
Do jednej części jabłek dodajemy galaretkę cytrynową mieszając rozpuszczamy a do drugiej galaretkę wiśniowa. Tak przygotowane jabłka lekko studzimy.
Przełożenie ciasta:
Kruche ciasto, jabłka z galaretką cytrynowa, kruche ciasto jabłka z galaretką wiśniowa, kruche ciasto,polewą czekoladowa, pokruszone kakaowe herbatniki.
Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu do stężenia jabłek.