dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierane ze śliwkami posypane płatkami migdałowymi jest pyszne i orzeźwiające. Wypróbuj przepis i sama się przekonaj. Smacznego!!! ;)

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

  • 12,5 dag masła (może być margaryna)
  • 12,5 dag cukru
  • 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 35 dag śliwek węgierek (bez pestek)
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami
Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ucierać do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać (w tym momencie ciasto jest dość gęste). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto łyżką i wyrównać wierzch. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Poukładać je na wierzchu ciasta przekrojoną stroną do góry. Ciasto piec 65 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, a następnie posypać płatkami migdałowymi. Ciasto podawać całkowicie przestudzone.