Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto w 10 min z mascarpone, malinami i białą cze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 240
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak, to ciasto powstało w 10 minut, no może w 12! Krem na bazie serka mascarpone, lekko kwaskowate maliny oraz biała czekolada i pysznie chrupiące ciasteczka francuskie tworzą naprawdę idealne połączenie.

Ciasto w 10 min z mascarpone, malinami i białą cze

Składniki:

Ciasto w 10 min z mascarpone, malinami i białą cze

Forma o wymiarach 20 x 20 cm, krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)

Dodatkowo:

  • 200 g paluszków francuskich w cukrze
  • 100 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 50-75 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto w 10 min z mascarpone, malinami i białą cze

Krem:

Ciasto w 10 min z mascarpone, malinami i białą cze
Serek mascarpone można uprzednio rozmiksować.

Kremówkę z dodatkiem cukru ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone.

Całość:

Ciasto w 10 min z mascarpone, malinami i białą cze
Do ciasta można użyć malin mrożonych lub świeżych.

Dno formy wysłać papierem do pieczenia lub folią spożywczą i ułożyć na nim paluszki francuskie.

(Ciastka dodatkowo ułożyłam na bokach, dzięki czemu powstało ich podwyższenie.)
Kilka paluszków, które nie zostaną zużyte należy pokruszyć, a pozostałe odłożyć do dekoracji ciasta.

Na ciastkach rozłożyć maliny (jeśli są mrożone to należy je odmrozić i odcedzić z nadmiaru wody) oraz krem z serka mascarpone.

Wierch posypać ciasteczkowymi okruchami oraz posiekaną białą czekoladą.
Całość udekorować całymi paluszkami.

Ciasto można schłodzić w lodówce bądź podawać bezpośrednio po przygotowaniu.