akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Książka Kucharska: 18 pomysłów na ciasto francuskie

Różki francuskie z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Różki z ciasta francuskiego, nadziane jabłkami z nutą cynamonu. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem. Moje były tylko z jabłkami, bez cukru pudru :) Polecam!

Różki francuskie z jabłkami

Składniki:

Różki francuskie z jabłkami

 

  • 375g. ciasta francuskiego (kupnego, lub domowej roboty)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Różki francuskie z jabłkami
1. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do nich resztę składników z nadzienia i wymieszać. 2. Ciasto francuskie podzielić na około 15 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia. Rogi skleić, formując trójkąt. Każdy trójkącik pozakłuwać widelcem z góry. Posmarować jajkiem. Piec w 200 st.C około 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Po tym czasie różki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem, lub polać lukrem. Smacznego!