madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 569]

Mini kotleciki grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dlaczego mini? Ponieważ tylko takie znaleźliśmy podgrzybki. Kapelusze miały średnicę około 3 cm. Jędrne w chrupiącej panierce.

Mini kotleciki grzybowe

Składniki:

Mini kotleciki grzybowe

 

  • 25 szt kapeluszy podgrzybków o średnicy 3 cm
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • 1-2 jaja
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Mini kotleciki grzybowe

ETAP 1:

Mini kotleciki grzybowe
Oczyszczone grzyby przyprawiamy do smaku.

Grzyby oczyszczamy i przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem

ETAP 2:

Mini kotleciki grzybowe
Kapelusze podgrzybków panierujemy w mące, jaju i bułce

Jajka lekko ubijamy widelcem. Kapelusze panierujemy w następującej kolejności. Najpierw w mące pszennej, następnie w rozmieszanym jaju a na koniec w bułce tartej.

ETAP 3:

Mini kotleciki grzybowe
Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obu stron

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze kotleciki po kilkanaście minut z każdej strony, uważając aby skórka była rumiana a nie spalona. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z dodatkami .Najlepiej z chlebkiem posmarowanym masłem.


Tagi:

grzyby