Sposób przygotowania:
Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią
Masło rozgrzewamy w garnku o grubym dni. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Dolewamy połowę mleka i dodajmy cukier, sól oraz miąższ z ½ laski wanilii i samą laskę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu dolewając stopniowo resztę mleka (i w razi komiczności wodę). Pudding powinien być lekko płynny i kleisty a ryż miękki al nie rozpadający się.
W czasie gdy gotuje si ryż przygotowujmy karmelizowaną dynię.
Dynię obieramy z skórki, wydrążamy, a miąższ kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy dyni 3-4 minuty. Dodajemy cukier oraz cynamon. Przesmażamy aż dynia zmięknie a cukier się skameralizuje (około 5-7 minut).
Pudding ryżowy serwujmy na ciepło z karmelizowaną dynią.
W czasie gdy gotuje si ryż przygotowujmy karmelizowaną dynię.
Dynię obieramy z skórki, wydrążamy, a miąższ kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy dyni 3-4 minuty. Dodajemy cukier oraz cynamon. Przesmażamy aż dynia zmięknie a cukier się skameralizuje (około 5-7 minut).
Pudding ryżowy serwujmy na ciepło z karmelizowaną dynią.