Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapusta z marchewką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biała kapusta zasmażana z marchewką, jabłkiem i koperkiem to pyszny dodatek do dania z mięsem. Polecam.

Kapusta z marchewką i jabłkiem

Składniki:

Kapusta z marchewką i jabłkiem

 

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 winne jabłko
  • 0,5 marchewki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól,
  • ocet jabłkowy do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta z marchewką i jabłkiem

ETAP 1:

Kapusta z marchewką i jabłkiem
Obraną marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować

Poszatkowaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchew zalać szklanką wody i gotować około 15 minut.

ETAP 2:

Kapusta z marchewką i jabłkiem
Pokrojone w kostkę jabłko połączyć z kapustą

Następnie do kapusty dodać pokrojone w kostkę obrane jabłko, odrobinę soli i octu, gotować do miękkości kapusty.

ETAP 3:

Kapusta z marchewką i jabłkiem
Rumianą zasmażkę dodać do kapusty i zagotować

Z mąki i oleju zrobić rumianą zasmażkę, ostudzić, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z kapustą, zagotować.

ETAP 4:

Kapusta z marchewką i jabłkiem
Kapustę wymieszać z koperkiem i przyprawami

Koperek umyć i posiekać, wsypać do ugotowanej kapusty, wymieszać, doprawić do smaku octem i solą.


Tagi:

kapusta