milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Ciasto w formie torciku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealnie nada się jako tort na urodziny

Ciasto w formie torciku

Składniki:

Ciasto w formie torciku

 

  • 15 dag orzechów włoskich
  • 7 białek
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag cukru
  • 20 dag śmietany kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • gotowy krem waniliowy
  • 5 dag powideł wiśniowych

Sposób przygotowania:

Ciasto w formie torciku
Orzechy mielimy, a czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy orzechy i czekoladę i łączymy ze sobą. Wlewamy do tortownicy i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu przekrawamy na dwa placki. Krem waniliowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Spodnie ciasto smarujemy powidłami i kremem waniliowym. Przykrywamy drugim ciastem. Wierzch i boli tortu smarujemy kremówką. Ozdabiamy według własnego uznania.

Tagi:

czekolada