zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Ciasto waniliowo sojowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z masą sojową

Ciasto waniliowo sojowe

Składniki:

Ciasto waniliowo sojowe

 

  • Spód:
  • 10 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • aromat waniliowy

 

  • Masa:
  • 2 opakowani budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 litr mleka sojowego o smaku waniliowym
  • 1 kostka masła
  • 400 ml śmietanki kremowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kako

 

  • 2 opakowania biszkoptów
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto waniliowo sojowe
Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z resztą masy. Wylać do formy. Piekarnik nagrzać do 160 C i piec przez ok 30-35 minut. Masa: Budyń zagotować według przepisu na opakowaniu na mleku sojowym. Ugotowany pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z kostką miękkiego masła. Należy je dokładnie połączyć, aby nie było żądnych grudek. Śmietankę ubijać mikserem na sztywno. Dodawać cukier puder. Ubitą śmietanę połączyć z budyniem. Wymieszać wszystko na gładką masę. Podzielić na dwie równe częśći. Do jednej dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać, aby masa zmieniła kolor. Białą masą wysmarować ostudzony spód ciasta. Biszkopty namoczyć w soku pomarańczowym i ułożyć je równo na masie. Na biszkopty wyłożyć drugą ciemną część masy. Wyrównać i obsypać obficie wiókami kokosowymi. Galaretkę zagotować w wodzie według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać równo na wiórki kokosowe. Ciasto zostawić na noc w lodówce.