Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Ciasto wielkanocne Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto z owocami na wielkanocny stół

Ciasto wielkanocne Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wielkanocne Edzi

 

 

  • Dodatkowo
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto wielkanocne Edzi
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Dodać olej i nadal ubijać Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy jajecznej. Jeśli ciasto robi się gęste dolewamy po troszkę soku z brzoskwiń. Z 3 połówek brzoskwiń ścinamy "dupki";), resztę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 40-45 min. Do soku z cytryny dodajemy cukier puder i robimy lukier. Na zimnym cieście smarujemy lukrem placki, na każdym kładziemy "dupkę brzoskwini".
Ciasto wielkanocne Edzi
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę potem dodajemy olej
Ciasto wielkanocne Edzi
Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciasto wielkanocne Edzi
Do ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie
Ciasto wielkanocne Edzi
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku