Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto wiewiórka z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto wiewiórka z rodzynkami- ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Idealny deser do kawy lub herbatki.

Ciasto wiewiórka z rodzynkami

Składniki:

Ciasto wiewiórka z rodzynkami

 

  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 duże jabłka,
  • 50g rodzynek,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Ciasto wiewiórka z rodzynkami
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam.

2. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy.