dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto Wiewiórka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto z bakaliami, jabłkami i czekoladą. Oblane słodką masą krówkową i obsypane wiórkami kokosowymi.

Ciasto Wiewiórka

Składniki:

Ciasto Wiewiórka

 

  • 3 jajka
  • 1 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 1/2 szkl suszonej żurawiny
  • 2 jabłka
  • 6 łyż oleju
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl orzechów
  • 1 puszka masy krówkowej
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto Wiewiórka

Krok 1:

Ciasto Wiewiórka
Przygotowujemy bakalie, czekoladę i jabłka.

Rodzynki i żurawiny zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy.

Czekoladę i orzechy siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a następnie posypujemy cynamonem.

Krok 2:

Ciasto Wiewiórka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą mase.

Jajka wbijamy do miski. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę.

Do masy jajecznej wlewamy olej i miksujemy.

Krok 3:

Ciasto Wiewiórka
Bakalie i jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy.

Do jajek wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy bakalie, czekoladę i jabłka.

Dokładnie mieszamy.

Krok 4:

Ciasto Wiewiórka
Ciasot pieczemy w wąskiej formie ok 45 minut.

Ciasto wlewamy do wąskiej formy. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy. Wierz smarujemy masą krókową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Tagi:

ciasto orzechy