WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Wilgotne ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotne, mięciutkie jak gąbka ciasto czekoladowe pieczone z dodatkiem dżemu. Polane polewą czekoladową to idealny dodatek do kawy.

Wilgotne ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wilgotne ciasto czekoladowe

Ciasto

  • 2 jajka
  • 3/4szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 100g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Wilgotne ciasto czekoladowe

ETAP 1:

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy i zmiksować kilka minut. Dolać olej i zmiksować do połączenia. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i kakao a następnie dodać do ubitych jajek. Dolać mleko i wymieszać. Dodać dżem i znowu wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Polać ciasto. Schłodzić w lodówce.

Wilgotne ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe po wystudzeniu polane polewą
Wilgotne ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe po upieczeniu wyjęte z piekarnika
Wilgotne ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe przelane do kwadratowej formy
Wilgotne ciasto czekoladowe
Jajka w trakcie ubijania z cukrem kryształem i cukrem waniliowym