-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciasto wiewiórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto o ciekawiej nazwie. Jego wykonanie nie zajmie nam dużo czasu, a składniki raczej powinniśmy mieć zawsze w domu. Polecam!

Ciasto wiewiórka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wiewiórka

 

  • 5 jabłek
  • 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Ciasto wiewiórka
Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać bakalie i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę aby jabłka puściły sok.

Po upływie godziny do jabłek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodę oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto przelać do formy. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto wiewiórka
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem. Dodać bakalie. Odstawić na godzinę.
Ciasto wiewiórka
Po upływie godziny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka.
Ciasto wiewiórka
Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wiewiórka
Ciasto przelać do formy. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

orzechy ciasto