Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe 4
Najpierw delikatnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich palmę, mąkę, 3 łyżki cukru i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Na dnie blaszki rozłożyć 2/3 przygotowanego ciasta. Pozostałe ciasto włożyć do foliowego woreczka i odłożyć do zamrażalnika. Na ciasto w blaszce wyłożyć marmoladę wiśniową. Białka jaj ubić na sztywną pianę i stopniowo dosypywać do nich resztę cukru i resztę proszku do pieczenia. Cały czas ubijać. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Pianę wyłożyć na marmoladę, wyrównać powierzchnię. Wyjąć część ciasta zamrożoną i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto rozłożyć na pianie z białek. Ciasto piec w 180stopniach przez ok. 1 godzinę (aż się ładnie zrumieni).