Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto wiśniowe 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasto przekładane marmoladą wiśniową.

Ciasto wiśniowe 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wiśniowe 4

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka palmy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 80 dkg marmolady wiśniowej

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe 4
Najpierw delikatnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich palmę, mąkę, 3 łyżki cukru i 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Dużą blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Na dnie blaszki rozłożyć 2/3 przygotowanego ciasta. Pozostałe ciasto włożyć do foliowego woreczka i odłożyć do zamrażalnika. Na ciasto w blaszce wyłożyć marmoladę wiśniową. Białka jaj ubić na sztywną pianę i stopniowo dosypywać do nich resztę cukru i resztę proszku do pieczenia. Cały czas ubijać. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się bardzo gęsta i błyszcząca. Pianę wyłożyć na marmoladę, wyrównać powierzchnię. Wyjąć część ciasta zamrożoną i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto rozłożyć na pianie z białek. Ciasto piec w 180stopniach przez ok. 1 godzinę (aż się ładnie zrumieni).
Ciasto wiśniowe 4
Gładkie ciasto zagniecione z mąki palmy żółtek cukru i proszku do pieczenia.
Ciasto wiśniowe 4
Część ciasta wyłożona do dużej natłuszczonej blaszki.
Ciasto wiśniowe 4
Ciasto w blaszce posmarowane marmoladą wiśniową.
Ciasto wiśniowe 4
Piana z białek ubita na sztywno z cukrem rozłożona na cieście.

Tagi:

jajko jajka