Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z wiśniami
W misie robota świeże drożdże wymieszać z letnim mlekiem !/2 szklanki i łyżka cukru i mąki, przykryć i zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, sól, dodać jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem, hakiem robota wyrabiać z 6 minut,. nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wymieszać i wyłożyć do formy.
Wiśnie opłukać i w drylownicy wypestkować, ciasto posypać cynamonem i wiśniami.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, około 55-60 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, sól, dodać jajka, wlać stopioną palmę z mlekiem, hakiem robota wyrabiać z 6 minut,. nakryć talerzem misę i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wymieszać i wyłożyć do formy.
Wiśnie opłukać i w drylownicy wypestkować, ciasto posypać cynamonem i wiśniami.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, około 55-60 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.