Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

ciasto z bakaliami 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasto z bakaliami

ciasto z bakaliami  3

Składniki:

ciasto z bakaliami 3

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 6 jaj
  • pół szklanki oleju
  • szklanka rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • paczka posypki migdałowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 10 dag suszonych moreli
  • 60 g płatków migdałowych
  • 2 mleczne czekolady
  • 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu
  • 8g proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

ciasto z bakaliami 3
W połowie szklanki mleka moczymy przez 2 godziny rodzynki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Margarynę roztapiamy w rondelku. Orzechy siekamy w mniejsze kawałki, morele również kroimy w mniejsze kawałki, Do naszych sypkich produktów dodajemy pokrojone orzechy, morele, paczkę posypki migdałowej ( migdały już te są pokrojone , lecz oczywiście możemy i samemu kupić migdały w całości i pokroić na mniejsze kawałki ), ścieramy skórkę z cytryny oraz przelewamy mleko z naszymi rodzynkami. Rozpuszczoną margarynę i ostudzoną również dodajemy do miski z mąką i bakaliami. Mieszamy dokłądnie składniki. W oddzielnym naczyniu jaja, cukier oraz dwie łyżki spirytusu ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy z drugiej miski bakalie wraz z mąką i łyżką dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą po czym przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 1,5 godziny. W kąpieli wodnej rozpuszczamy dwie czekolady. Gdy ciasto już będzie gotowe polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tagi:

czekolada