Sposób przygotowania:
ciasto z bakaliami 3
W połowie szklanki mleka moczymy przez 2 godziny rodzynki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Margarynę roztapiamy w rondelku. Orzechy siekamy w mniejsze kawałki, morele również kroimy w mniejsze kawałki, Do naszych sypkich produktów dodajemy pokrojone orzechy, morele, paczkę posypki migdałowej ( migdały już te są pokrojone , lecz oczywiście możemy i samemu kupić migdały w całości i pokroić na mniejsze kawałki ), ścieramy skórkę z cytryny oraz przelewamy mleko z naszymi rodzynkami. Rozpuszczoną margarynę i ostudzoną również dodajemy do miski z mąką i bakaliami. Mieszamy dokłądnie składniki. W oddzielnym naczyniu jaja, cukier oraz dwie łyżki spirytusu ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy z drugiej miski bakalie wraz z mąką i łyżką dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą po czym przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok 1,5 godziny. W kąpieli wodnej rozpuszczamy dwie czekolady. Gdy ciasto już będzie gotowe polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi.