jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ciasto jagodowe bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dziś ciasto bez pieczenia które jest bardzo smaczne, choć proste w wykonaniu. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.

Ciasto jagodowe bez pieczenia Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto jagodowe bez pieczenia

 

  • 500 ml leśnych jagód
  • 500 ml kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 250 g biszkopcików
  • około 50 g obranych i posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe bez pieczenia
Umyj i obierz jagody.

Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki.

Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody - odstaw do schłodzenia.

Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą.

Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki.

Przygotuj ostatnią galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody.

Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła. 
Ciasto jagodowe bez pieczenia
Przygotuj kolejne dwie galaretki w 250 ml wody - odstaw do schłodzenia.
Ciasto jagodowe bez pieczenia
Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką.