Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe
Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Potem dodawać przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę o wymiarach 34 x 24 cm. Następnie wyłożyć do niej ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 40 minut.
Potem z wysokości około 50 cm upuścić blaszkę z biszkoptem i wystudzić go.
Zimny wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki.
Wydrylować umyte wiśnie i przełożyć je do szerokiego rondla. Gotować do miękkości owoców, w razie potrzeby dolać wodę. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego stężenia.
Gdy stężeje biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć wiśnie.
Rozprowadzić po biszkopcie i zakryć drugim plackiem, nasączyć.
Ubić zimną śmietanę z mascarpone oraz cukrem i fixem. Wyłożyć ją na cieście i ciasto schłodzić.
Potem z wysokości około 50 cm upuścić blaszkę z biszkoptem i wystudzić go.
Zimny wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki.
Wydrylować umyte wiśnie i przełożyć je do szerokiego rondla. Gotować do miękkości owoców, w razie potrzeby dolać wodę. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego stężenia.
Gdy stężeje biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć wiśnie.
Rozprowadzić po biszkopcie i zakryć drugim plackiem, nasączyć.
Ubić zimną śmietanę z mascarpone oraz cukrem i fixem. Wyłożyć ją na cieście i ciasto schłodzić.
SylaUla
Ag.Zetka
zewa