zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Ciasto wiśniowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jakiś czas mnie nie było, więc witam Was pysznym ciastem z wiśniami i bitą śmietaną. Ciasto to piekłam będąc na wakacjach u rodzinki. A dziś wrzucam przepis, może się skusicie.

Ciasto wiśniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto wiśniowe

 

 

  • Wiśnie :
  • 1,2 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
  • opcjonalnie 1 szk wody

 

  • Śmietana :
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • cukier do smaku
  • 1 fix do śmietany ( mały )

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe
Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Potem dodawać przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć blaszkę o wymiarach 34 x 24 cm. Następnie wyłożyć do niej ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 40 minut.

Potem z wysokości około 50 cm upuścić blaszkę z biszkoptem i wystudzić go.

Zimny wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki.

Wydrylować umyte wiśnie i przełożyć je do szerokiego rondla. Gotować do miękkości owoców, w razie potrzeby dolać wodę. Zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego stężenia.

Gdy stężeje biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć wiśnie.

Rozprowadzić po biszkopcie i zakryć drugim plackiem, nasączyć.

Ubić zimną śmietanę z mascarpone oraz cukrem i fixem. Wyłożyć ją na cieście i ciasto schłodzić.
Ciasto wiśniowe
w blaszce ułożyć pierwszy placek i nasączyć
Ciasto wiśniowe
na biszkopcie rozłożyć tężejące wiśnie z galaretką
Ciasto wiśniowe
potem na wiśniach położyć drugi placek i nasączyć
Ciasto wiśniowe
na drugim biszkopcie rozlożyć ubitą śmietanę