Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z białek z mieszanką keksową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z białek jest smaczne i łatwe do przygotowania. Jest to dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków.

Ciasto z białek z mieszanką keksową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z białek z mieszanką keksową

 

  • 7 białek
  • 1 szkl cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie mieszanki keksowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • szczypta soli
  • 10 dag czekolady deserowej
  • płatki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek z mieszanką keksową
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Mieszankę keksową i skórkę pomarańczową wymieszać z 2 łyżkami mąki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Do ubitych białek dodawać stopniowo mąkę, sok z cytryny, aromat i przestudzone masło, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypać mieszankę keksową, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut. Upieczone, zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami białej czekolady.
Ciasto z białek z mieszanką keksową
Mieszankę keksową wymieszać z 2 łyżkami mąki
Ciasto z białek z mieszanką keksową
Białka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na sztywną pianę
Ciasto z białek z mieszanką keksową
Wymieszać z pozostałymi składnikami i mieszanką keksową
Ciasto z białek z mieszanką keksową
Ciasto przelać do foremki kekswej i włożyć do nagrzanego piekarnika.