iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto z bitą śmietaną i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto z bitą śmietaną i galaretką

Ciasto z bitą śmietaną i galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z bitą śmietaną i galaretką

 

  • Biszkopt
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukier
  • 2 szt galaretka zielona
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z bitą śmietaną i galaretką
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka mieszamy lekko. Wlewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min. Jeszcze ciepły biszkopt wkładamy do keksówki wyścielając ją ciastem. Jedna galaretkę robimy wcześniej i zastygniętą kroimy w kosteczkę . Druga robimy później będziemy ją wylewać na koniec. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zimną żelatynę i miksujemy. Na biszkopt wykładamy połowę śmietany potem kostki galaretki i resztę śmietany. Tężącą galaretka wykończamy wlewając ją na koniec ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin po tym czasie wyciągamy z formy i podajemy.
Ciasto z bitą śmietaną i galaretką
Tak wygląda gotowe teraz wkąłdamy je do lodówki na kilka godzin
Ciasto z bitą śmietaną i galaretką
Jeszcze ciepły biszkopt wkąłdamy do formy keksówki

Tagi:

biszkopt