Ciasto z borówką amerykańską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pachnące,chrupiące ciasto z owocami.

Ciasto z borówką amerykańską

Składniki:

Ciasto z borówką amerykańską

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 5 jaj
  • po opakowaniu proszku do pieczenia i cukru waniliowego
  • 1,5-2 szklanki borówki amerykańskiej
  • torebka kisielu cytrynowego bądź morelowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówką amerykańską
Przygotowanie: Owoce umyć,osączyć na sitku i osuszyć na papierowym ręczniku.Jaja rozbić rozdzielając żółtka od białek.Margarynę luba masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodać żółtka,wsypać szklankę cukru i cukier waniliowy,szybko zagnieść ciasto.Uformować je w podłużną sztabkę,wsunąć do torebki foliowej i na 45 minut włożyć do lodówki.Następnie 2/3 ciasta odkroić i wylepić nim dno i boki formy do pieczenia.Rozłożyć na nim podwójną warstwę borówki amerykańskiej.Z białek ubić sztywną pianę,dodając pod koniec ubijania pozostały cukier,starannie wymieszać ją z proszkiem kisielowym a następnie rozsmarować na warstwie owoców. Na wierzch zetrzeć pozostałe zimne ciasto z lodówki.Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 170-180 s.c i piec,aż kruszonka się ładnie zarumieni.