Sposób przygotowania:
Ciasto z borówką amerykańską
Przygotowanie: Owoce umyć,osączyć na sitku i osuszyć na papierowym ręczniku.Jaja rozbić rozdzielając żółtka od białek.Margarynę luba masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodać żółtka,wsypać szklankę cukru i cukier waniliowy,szybko zagnieść ciasto.Uformować je w podłużną sztabkę,wsunąć do torebki foliowej i na 45 minut włożyć do lodówki.Następnie 2/3 ciasta odkroić i wylepić nim dno i boki formy do pieczenia.Rozłożyć na nim podwójną warstwę borówki amerykańskiej.Z białek ubić sztywną pianę,dodając pod koniec ubijania pozostały cukier,starannie wymieszać ją z proszkiem kisielowym a następnie rozsmarować na warstwie owoców. Na wierzch zetrzeć pozostałe zimne ciasto z lodówki.Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 170-180 s.c i piec,aż kruszonka się ładnie zarumieni.