gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto z borówkami i masą budyniową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane kruche ciasto z borówkami i masą budyniową polecam do popołudniowej kawki. Jest pyszne.

Ciasto z borówkami i masą budyniową

Składniki:

Ciasto z borówkami i masą budyniową

Ciasto kruche

  • 250 gram margaryny
  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Piana budyniowa

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatki

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówkami i masą budyniową

Ciasto kruche

Ciasto z borówkami i masą budyniową
Ze składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części.

Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedną trochę mniejszą). Wkładamy do zamrażalki na ok. 20-30 minut.

ETAP 2:

Ciasto z borówkami i masą budyniową
Większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę.

Na natłuszczoną blachę ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

ETAP 3:

Ciasto z borówkami i masą budyniową
Białka ubijamy w misce mikserem na sztywną pianę.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 4:

Ciasto z borówkami i masą budyniową
Do piany wsypujemy cukry, proszki budyniowe i na koniec wlewamy oliwę.

Cały czas ubijając wsypujemy powoli cukry. Następnie wsypujemy proszki budyniowe i dalej ubijamy. Na koniec wlewamy oliwę i całość miksujemy do połączenia się składników.

ETAP 5:

Ciasto z borówkami i masą budyniową
Ubitą masę białkowo - budyniową wykładamy na podpieczone ciasto.

Na podpieczone i przestudzone ciasto wykładamy masę budyniową.

ETAP 6:

Ciasto z borówkami i masą budyniową
Osuszone borówki wykładamy na ubitą masę.

Borówki płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Wykładamy na masę białkową.

ETAP 7:

Ciasto z borówkami i masą budyniową
Drugą część ciasta ścieramy na tarce i przykrywamy borówki.

Na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy.
Zimne ciasto lukrujemy.