Sposób przygotowania:
Ciasto z borówkami i masą budyniowąCiasto kruche
Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedną trochę mniejszą). Wkładamy do zamrażalki na ok. 20-30 minut.
ETAP 2:
Na natłuszczoną blachę ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
ETAP 3:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 4:
Cały czas ubijając wsypujemy powoli cukry. Następnie wsypujemy proszki budyniowe i dalej ubijamy. Na koniec wlewamy oliwę i całość miksujemy do połączenia się składników.
ETAP 5:
Na podpieczone i przestudzone ciasto wykładamy masę budyniową.
ETAP 6:
Borówki płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Wykładamy na masę białkową.
ETAP 7:
Na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy.
Zimne ciasto lukrujemy.
SylaUla