luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie ciasta z owocami to bardzo smaczna propozycja. Ciasto jest wilgotne i pyszne, a w tym przypadku były to brzoskwinie, które bardzo lubimy :)

Ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami

Na ciasto

  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 ml likieru kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao

Karmel:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami

Na ciasto

Ciasto z brzoskwiniami
Ciasto dzielę na trzy części, pierwszą wykładam na spód blaszki

Masło ucieram z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam likier kokosowy.
Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, 1/3 ciasta rozprowadzam na spodzie.

ETAP 2:

Ciasto z brzoskwiniami
Białą część ciasta rozsmarowuję na spodzie blaszki i posypuję kakao

i posypuję kakao.

ETAP 3:

Ciasto z brzoskwiniami
Ostatnią część zostawiam białą i układam na niej połówki brzoskwiń

Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao, na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta, którą pozostawiam białą. Na cieście układam połówki brzoskwiń

ETAP 4:

i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 min-do suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję i zostawiam by przestygło.
Składniki polewy rozpuszczam na patelni i polewam letnie ciasto. Odstawiam .