mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest lekkie, smakiem przypominające biszkopt z pyszną owocową nutą:)

Ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami

 

  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2, 5 szkl. mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami
Do ciasta dałam obrane, wypestkowane i pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinki:) które nie były jeszcze zbytnio dojrzałe, więc zasypałam te kawałeczki cukrem + cukier waniliowy, po czym odsączyłam z nadmiaru soku i obtoczyłam w mące, żeby ciasto nie złapało zakalca a brzoskwinki nie opadły na dno).

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i cukrem. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku nie przerywając ubijania, po trochu dolewać oleju, ubijać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub sreberkiem, obłożyć owocami i do piekarnika na ok. 40-50min. temp. 160st. C.