Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i kolorowe ciasto. Lekkie i mocno owocowe. Troszkę pracochłonne, ale warto je przygotować. Bardzo szybko znika z talerza. Polecam na letni podwieczorek.

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami

Biszkopt:

Krem jogurtowy:

  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • cukier puder do smaku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych

Pianka:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami
1. Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem jogurtowy:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami i cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą galaretkę, dokładnie miksujemy i wykładamy na biszkopt. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Brzoskwinie:

Brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na jogurtowym kremie.

4. Pianka:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystą masę z zimnym mlekiem, wlewamy zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.

5. Podanie:

Dobrze stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę.