Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami
1. Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Krem jogurtowy:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami i cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą galaretkę, dokładnie miksujemy i wykładamy na biszkopt. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Brzoskwinie:
Brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na jogurtowym kremie.
4. Pianka:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystą masę z zimnym mlekiem, wlewamy zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.
5. Podanie:
Dobrze stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Krem jogurtowy:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami i cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą galaretkę, dokładnie miksujemy i wykładamy na biszkopt. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Brzoskwinie:
Brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na jogurtowym kremie.
4. Pianka:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystą masę z zimnym mlekiem, wlewamy zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.
5. Podanie:
Dobrze stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę.
testing223
testing223
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i musisz takie upiec :)