Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Ciasto z budyniem i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto kruche z gruszkami zatopionymi w budyniu - świetna propozycja na codzienny podwieczorek oraz jako wypiek świąteczny.

Ciasto z budyniem i gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z budyniem i gruszkami

~ CIASTO:

  • jajka 2 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • margaryna 150 g
  • smalec 100 g
  • cukier puder 1/2 szkl.
  • sól duża szczypta
  • mąka krupczatka 1,5 szkl.
  • mąka tortowa 1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

~ BUDYŃ:

  • gruszki kilka dużych
  • budyń śmietankowy 3 op.
  • mleko 1 litr
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i gruszkami
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na pół i rozwałkować obie części do wymiarów blaszki. Połową wyłożyć foremkę, gęsto nakłuć widelcem i lekko podpiec w gorącym piekarniku.

W tym czasie przygotować budyń. Zagotować mleko z cukrem i masłem. W kubeczku wymieszać część mleka z proszkiem budyniowym i wlać do garnka z wrzącym mlekiem - mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika.

Obrać niezbyt dojrzałe gruszki (nie mogą być bardzo miękkie), podzielić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości - ułożyć na podpieczonym spodzie i zalać gorącym budyniem.

Drugą częścią rozwałkowanego ciasta nakryć jak najdokładniej cały budyń.

Piec ok. 50 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto z budyniem i gruszkami
Zagnieść ciasto, podzielić na pół, rozwałkować, częścią wyłożyć blaszkę.
Ciasto z budyniem i gruszkami
W średnim garnku zagotować mleko, z cukrem i masłem.
Ciasto z budyniem i gruszkami
W dużym kubeczku rozprowadzic w sypki budyń w części mleka.
Ciasto z budyniem i gruszkami
Do wrzącego mleka wlać zawiesinę i gotować do zgęstnienia.