Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem i gruszkami
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na pół i rozwałkować obie części do wymiarów blaszki. Połową wyłożyć foremkę, gęsto nakłuć widelcem i lekko podpiec w gorącym piekarniku.
W tym czasie przygotować budyń. Zagotować mleko z cukrem i masłem. W kubeczku wymieszać część mleka z proszkiem budyniowym i wlać do garnka z wrzącym mlekiem - mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika.
Obrać niezbyt dojrzałe gruszki (nie mogą być bardzo miękkie), podzielić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości - ułożyć na podpieczonym spodzie i zalać gorącym budyniem.
Drugą częścią rozwałkowanego ciasta nakryć jak najdokładniej cały budyń.
Piec ok. 50 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
W tym czasie przygotować budyń. Zagotować mleko z cukrem i masłem. W kubeczku wymieszać część mleka z proszkiem budyniowym i wlać do garnka z wrzącym mlekiem - mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z palnika.
Obrać niezbyt dojrzałe gruszki (nie mogą być bardzo miękkie), podzielić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości - ułożyć na podpieczonym spodzie i zalać gorącym budyniem.
Drugą częścią rozwałkowanego ciasta nakryć jak najdokładniej cały budyń.
Piec ok. 50 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.