Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Zupa pomidorowa z imbirem i sokiem z jabłek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zupa o wyrazistym smaku. Imbir nadaje jej chatakterum a sok jabłkowy podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Polecam w jesienne dni, bo smakuje i rozgrzewa.

Zupa pomidorowa z imbirem i sokiem z jabłek

Składniki:

Zupa pomidorowa z imbirem i sokiem z jabłek

Składniki

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 2 szkl.bulionu warzywnego,
  • 1/2 szkl.soku jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka starego imbiru,
  • 1 posiekana cebula,
  • 4 posiekane łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub bazyli,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Opcjonalnie śmietana

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z imbirem i sokiem z jabłek
Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj seler, imbir i pomidory. Całość zalej imbirem i gotuj przez kwadrans. Następnie dodaj sok jabłkowy, dopraw zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i całość zblenduj.

Podawaj z natką pietruszki/bazylią i makaronem.

Życzę smacznego