kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 668]

Gofry gruszkowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i chrupiące gofry. Szybkie w przygotowaniu. Polecam na słodkie śniadanie lub deser.

Gofry gruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry gruszkowe

 

  • 2 małe gruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki z lekkim czybkiem mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • trochę proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry gruszkowe
Gruszki myjemy i wycieramy do sucha. Kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce do miski i dodajemy jajko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i wlewamy olej oraz mleko, mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i natłuszczamy, łyżką wkładamy ciasto i pieczemy z obu stron na złoty kolor.

Przekładamy na talerz i gdy lekko ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Gofry gruszkowe
Umyte i obrane gruszki ścieramy na tarce.
Gofry gruszkowe
Do startych gruszek dodajemy jajko i mieszamy.
Gofry gruszkowe
Do ciasta dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Gofry gruszkowe
Ciasto na gofry przekładamy do gofrownicy i pieczemy gofry.