Sposób przygotowania:
Kremowe risotto z cukinią i radicchio rosso
Na patelnię wlać oliwę, lekko rozgrzać, wsypać ryż arborio i przesmażyć kilka minut stale mieszając, aż delikatnie zmieni kolor i przejrzystość. Młodą cukinię umyć i pokroić w niewielką kostkę, zalać wodą, dodać jarzynkę do smaku i dusić kilka minut pod przykryciem.
Posiekać koperek i cebulę, dodać do ryżu, po czym dolać wywar z cukinii i mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolać śmietankę i ponownie mieszać, aż całość zgęstnieje. Stopniowo dolewać ciepłej wody i mieszać, aż ryż zmięknie. Na końcu dodać miękką cukinię oraz drobno pokrojone radicchio. Jeszcze kilka minut razem poddusić. Doprawić risotto do smaku.
Posiekać koperek i cebulę, dodać do ryżu, po czym dolać wywar z cukinii i mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolać śmietankę i ponownie mieszać, aż całość zgęstnieje. Stopniowo dolewać ciepłej wody i mieszać, aż ryż zmięknie. Na końcu dodać miękką cukinię oraz drobno pokrojone radicchio. Jeszcze kilka minut razem poddusić. Doprawić risotto do smaku.