Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Kremowe risotto z cukinią i radicchio rosso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle smaczny ukłon w stronę kuchni włoskiej. Zdecydowanie inna smakowo, aksamitna odmiana znanego risotto z dodatkiem wina - tu efekt daje śmietanka.

Kremowe risotto z cukinią i radicchio rosso

Składniki:

Kremowe risotto z cukinią i radicchio rosso

 

  • ryż arborio 1 filiżanka
  • śmietanka 200 ml
  • młoda cukinia 1 średnia
  • cykoria radicchio kilka liści
  • oliwa 3 łyżki
  • cebula 1 mała
  • jarzynka do smakuPrymat Lubię Nie lubię
  • płynna przyprawa do zup
  • koper

Sposób przygotowania:

Kremowe risotto z cukinią i radicchio rosso
Na patelnię wlać oliwę, lekko rozgrzać, wsypać ryż arborio i przesmażyć kilka minut stale mieszając, aż delikatnie zmieni kolor i przejrzystość. Młodą cukinię umyć i pokroić w niewielką kostkę, zalać wodą, dodać jarzynkę do smaku i dusić kilka minut pod przykryciem.

Posiekać koperek i cebulę, dodać do ryżu, po czym dolać wywar z cukinii i mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolać śmietankę i ponownie mieszać, aż całość zgęstnieje. Stopniowo dolewać ciepłej wody i mieszać, aż ryż zmięknie. Na końcu dodać miękką cukinię oraz drobno pokrojone radicchio. Jeszcze kilka minut razem poddusić. Doprawić risotto do smaku.