femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Ciasto z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto maślankowe z dodatkiem słodkich, soczystych, żółtych czereśni... To raj dla podniebienia i pyszny dodatek do kawy w słoneczne czerwcowe popołudnie..

Ciasto z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z czereśniami

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • około 300 gram żółtych czereśni

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami
Czereśnie pozbaw szypułek, umyj i pozbaw pestek. Owoce rozdrobnij na małe cząstki. Jaja wyparz, wybij do misy miksera. Cukier połącz razem z cukrem waniliowym. Jaja miksuj razem z cukrami na puszystą masę. Mąkę pszenną przesiej do naczynia, dosyp proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj. Do puszystej masy jajeczno - cukrowej wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumieniem wlewaj maślankę całość cały miksując. Na samym końcu wlej maślankę. Ciasto wylej na małą kwadratową blaszkę i na wierzchu układaj cząstki czereśni w małych odstępach. Ciasto piecz około 50 minut na złoty kolor.
Ciasto z czereśniami
Etap 1 : jaja miksuj razem z cukrami na puszystą masę.
Ciasto z czereśniami
Etap 2 : mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Ciasto z czereśniami
Etap 3 : małymi partiami wsypuj makę pszenną
Ciasto z czereśniami
Etap 4 : maślankę wlewaj cienkim strumieniem

Tagi:

jajko jajka