Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z dwoma biszkoptami posmarowanymi powidłami z czarnej porzeczki, kremem a na wierzchu ułożone porzeczki i zalane galaretką.

Ciasto z czerwonymi porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

 

  • Biszkopt:
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 6 jajek
  • 2 kisiel truskawkowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 bite śmietany (proszek)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka ubijać do momentu uzyskania puszystej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,kisielem i dodać do ubitych jaj. Pod koniec wlać olej . Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na pól i rozlać do blach . Piec około 30 minut w temp 180 stopni. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody i odstawić. Zimną kremówkę ubić z bitą śmietaną i cukrem pudrem pod koniec dodać tężejącą galaretkę. Oraz: Porzeczki obieramy z szypułek , myjemy i osuszamy. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Przełożenie: Biszkopt cienko posmarować powidłami , posmarować 1/2 częścią masy przykryć drugim biszkoptem który znowu smarujemy cienko powidłami i wykładamy resztę masy na masę układamy porzeczki i zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka ubijać do momentu uzyskania puszystej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,kisielem i dodać do ubitych jaj. Pod koniec wlać olej .
Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody i odstawić. Zimną kremówkę ubić z bitą śmietaną i cukrem pudrem pod koniec dodać tężejącą galaretkę.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami
Biszkopt cienko posmarować powidłami , posmarować 1/2 częścią masy
Ciasto z czerwonymi porzeczkami
przykryć drugim biszkoptem który znowu smarujemy cienko powidłami i wykładamy resztę masy na masę układamy porzeczki i zalewamy tężejącą galaretką.