SUPERPRZEPIS

Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady

  • 2
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady Więcej zdjęć (6)

Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady to pyszny pomysł na wakacyjny deser - polecam dla całej rodziny.

Składniki:

Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady

 

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

  • do podania
  • porzeczki czerwone
  • sos czekoladowy
  • cukier puder
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą.

Smacznego
Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady
do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę cukier puder proszek do pieczenia żółtka i olej
Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady
całość miksujemy do połączenia się składników
Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady
białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy
Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady
całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki
Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady
gofrownicę rozgrzewamy nakłądamy ciasto i pieczemy rumiane gofry