SUPERPRZEPIS

Ciasto z dynią

  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto z dynią Więcej zdjęć (2)

Przepyszny placek z dodatkiem dyni, orzechów i rodzynek.

Składniki:

Ciasto z dynią

 

  • 4 jajka
  • 2,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. puree z ugotowanej dyni
  • 1 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szkl. rodzynków.

Sposób przygotowania:

Ciasto z dynią
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 stopni C. W jednej misce ucieramy żółtka z 2 szklankami cukru, następnie dodajemy puree z dyni, olej, przyprawę do pierników i dokładnie miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka, dodając pod koniec ubijania pozostałe 0,5 szklanki cukru. Do dobrze ubitej piany dodajemy stopniowo masę z żółtek na przemian z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i rodzynki ( wcześniej namoczone i obtoczone w mące, żeby nie opadły na dno ). Ciasto wlewamy do formy 25x35 cm albo do dwóch keksówek nasmarowanych tłuszczem i posypanych tarta bułką. Pieczemy około 65-70 minut, sprawdzając patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Ciasto z dynią
Pyszne ciacho z dodatkiem dyni, rodzynek i orzechów włoskich.