Sposób przygotowania:
Ciasto z dynią
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 stopni C. W jednej misce ucieramy żółtka z 2 szklankami cukru, następnie dodajemy puree z dyni, olej, przyprawę do pierników i dokładnie miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka, dodając pod koniec ubijania pozostałe 0,5 szklanki cukru. Do dobrze ubitej piany dodajemy stopniowo masę z żółtek na przemian z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i rodzynki ( wcześniej namoczone i obtoczone w mące, żeby nie opadły na dno ). Ciasto wlewamy do formy 25x35 cm albo do dwóch keksówek nasmarowanych tłuszczem i posypanych tarta bułką. Pieczemy około 65-70 minut, sprawdzając patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)