Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto z dynią i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i wilgotne ciasto z dynią i rodzynkami.

Ciasto z dynią i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z dynią i rodzynkami

 

  • 2 szklanki tartej dyni
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3 jajka
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto z dynią i rodzynkami
Mąkę przesiać z sodą, cynamonem i proszkiem, wymieszać. Dynię obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce, aby powstały 2 szklanki lekko ubite z miąższem dyni. Jajka ubić z cukrem, aby zwiększyły objętość i zjaśniały. Następnie partiami dolewać olej oraz stopniowo dodawać mąkę. Gdy ciasto będzie bardzo gęste dodać kilka łyżek mleka. Na koniec wymieszać na wolnych obrotach ciasto z dynią i rodzynkami. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 24cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. godzinę lub do suchego patyczka w 180st. C.
Ciasto z dynią i rodzynkami
Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę.
Ciasto z dynią i rodzynkami
Dynię zetrzeć na tarce, aby powstały 2 wypełnione szklanki.
Ciasto z dynią i rodzynkami
Dodać rodzynki i wymieszac całość na małych obrotach.
Ciasto z dynią i rodzynkami
Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem