Sposób przygotowania:
Ciasto z gruszkami 8
Mąkę zagniatamy z 1 całym jajkiem,1 żółtkiem,1 szklanką cukru,masłem,proszkiem do pieczenia,cukrem waniliowym i solą. Wstawiamy do ochłodzenia do lodówki na kilka minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem lub wykałaczką i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200st.C. Obieramy gruszki i usuwamy gniazda nasienne,kroimy w plasterki. Upieczone ciasto smarujemy dżemem morelowym i wykładamy gruszkami. Wszystko przykrywamy śmietaną kremówką ubitą z 3 jajami,aromatem migdałowym i 0,5szklanki cukru. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180st.C. Wyciągamy z piekarnika i ciasto gotowe.