Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami
Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, oczyść z nasion i pokrój w cienkie plastry. Pokrop sokiem z cytryny by nie ściemniały. Na patelni stop 3 łyżki masła. Jabłka obsmaż krótko na złoty kolor, zdejmij z patelni i odstaw by ostygły. Resztę masła ukręć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny, na końcu dodawaj pojedynczo jajka. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do jajecznej masy i rozrób z mlekiem na półpłynne ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem formy wlej ciasto i wyrównaj łyżką powierzchnię. Na wierzchu ułóż w krąg plasterki jabłka. Piecz przez 45 - 50 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw by ostygło. Wyjmij z formy i obsyp mieszanką cukru pudru i cynamonu.