Mizolec

Mizolec

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak proste, że musi się udać:)

Ciasto z jabłkami

Składniki:

Ciasto z jabłkami

 

  • 75 dag jabłek
  • 20 dag miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki mleka
  • tłuszcz do formy (najlepiej tortownica o średnicy 26)
  • cukier puder, cynamon

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami
Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, oczyść z nasion i pokrój w cienkie plastry. Pokrop sokiem z cytryny by nie ściemniały. Na patelni stop 3 łyżki masła. Jabłka obsmaż krótko na złoty kolor, zdejmij z patelni i odstaw by ostygły. Resztę masła ukręć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny, na końcu dodawaj pojedynczo jajka. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do jajecznej masy i rozrób z mlekiem na półpłynne ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem formy wlej ciasto i wyrównaj łyżką powierzchnię. Na wierzchu ułóż w krąg plasterki jabłka. Piecz przez 45 - 50 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw by ostygło. Wyjmij z formy i obsyp mieszanką cukru pudru i cynamonu.