Sposób przygotowania:
Ciasto z jagodami na herbatnikachKrem jagodowy:
Herbatniki wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Jagody zmiksować blenderem i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Wystudzoną galaretkę wlać do zmiksowanych jagód. Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone umieścić w misie. Wszystko razem ubić, aż krem będzie sztywny. Dodać tężącą galaretkę z jagodami i zmiksować.
ETAP 2:
Przygotowany krem jagodowy wyłożyć do formy z herbatnikami. Wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników.
Krem śmietankowy
Schłodzone mascarpone i kremówkę przełożyć do misy miksera. Ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wsypać świeże jagody i delikatnie wymieszać.
Krem śmietankowy wyłożyć na warstwę z herbatnikami i wyrównać. Schłodzić i po stężeniu można pokroić. Smacznego :)
SylaUla
biedroneczki
robaczek
Mniam1
Mrożonych jagód można użyć do jagodowej warstwy, tej na dole. Natomiast do śmietankowej nie polecam. Chyba, że byłyby to jagody z syropu dobrze odsączone.