Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto z jagodami na herbatnikach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na herbatnikach kakaowych z dodatkiem jagód leśnych. Szybkie w przygotowaniu, lekkie, owocowe, nie wymaga pieczenia, a przede wszystkim jest bardzo smaczne.

Ciasto z jagodami na herbatnikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z jagodami na herbatnikach

KREM JAGODOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka jagód leśnych
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka wody

KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan fix
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód leśnych

 

  • ok 300 g herbatników kakaowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z jagodami na herbatnikach

Krem jagodowy:

Ciasto z jagodami na herbatnikach
Ubite mascarpone i kremówką zmiksować z galaretką jagodową.

Herbatniki wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Jagody zmiksować blenderem i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Wystudzoną galaretkę wlać do zmiksowanych jagód. Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone umieścić w misie. Wszystko razem ubić, aż krem będzie sztywny. Dodać tężącą galaretkę z jagodami  i zmiksować.

ETAP 2:

Ciasto z jagodami na herbatnikach
Na kremie jagodowym ułożyć warstwę z herbatników.

Przygotowany krem jagodowy wyłożyć do formy z herbatnikami. Wyrównać i ułożyć drugą warstwę herbatników.

Krem śmietankowy

Ciasto z jagodami na herbatnikach
Do ubitego kremu śmietankowego wsypać świeże jagody.

Schłodzone mascarpone i kremówkę przełożyć do misy miksera. Ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wsypać świeże jagody i delikatnie wymieszać.
Krem śmietankowy wyłożyć na warstwę z herbatnikami i wyrównać. Schłodzić i po stężeniu można pokroić. Smacznego :)