ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 339]

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miałam duże gruntowe ogórki i wykorzystałam je do słoików w zalewie słodko-kwaśnej z dodatkiem ostrej papryki, idealne na zimowe dni jako sałatka, przystawka.

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika

 

  • ogórki gruntowe 4 kg duże, przerośnięte,
  • sól kamienna 4 łyżki,

 

 

  • nasiona kopru "baldachimy"

 

Sposób przygotowania:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika

ETAP 1:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika
Ogórki kroić na około 2-3 milimetrowe talarki.

Gruntowe ogórki duże w dużej misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym.

Ściąć "dupki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski.

ETAP 2:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika
Marchew, papryki, cebulę zawsze trochę podgotuję.

Do garnka wsypać pokrojone w kostkę marchewki, cebule, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i po zagotowaniu gotować z 10 minut.

ETAP 3:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika
W mikrofalówce szybko wyparzy się słoiki.

Słoiki wyparzyłam w mikrofalówce: do słoików wlać trochę wody, do mikrofali i 4 minuty na najwyższej mocy - bez metalowych nakrętek, resztki wody wylać z wyparzonych słoików.

Słoiki prawie do pełna napełniać wg kolejności: ogórki, warzywa, baldachimy kopru, ogórki.

ETAP 4:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika

Składniki na zalewę po zagotowaniu gotować z 5 minut.

ETAP 5:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika

Gorącą zalewę razem z dodatkami chochelką wlewać do słoików na ogórki, ogórki muszą być zalewą dobrze zalane.

ETAP 6:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika

Słoiki mocno zakręcić i na ręczniku kuchennym postawić je na wieczkach, tak się sprawdzi czy są szczelnie zamknięte, jeśli wieczko przecieka to użyć innego, dobrego.

ETAP 7:

Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnika

Do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu na 140 C, grzanie góra/dół, wstawić słoiki i pasteryzować z 30 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, po miesiącu są smaczne do jedzenia.