Sposób przygotowania:
Ogórki na słodko-kwaśno lekko ostre z piekarnikaETAP 1:
Gruntowe ogórki duże w dużej misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym.
Ściąć "dupki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski.
ETAP 2:
Do garnka wsypać pokrojone w kostkę marchewki, cebule, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę i po zagotowaniu gotować z 10 minut.
ETAP 3:
Słoiki wyparzyłam w mikrofalówce: do słoików wlać trochę wody, do mikrofali i 4 minuty na najwyższej mocy - bez metalowych nakrętek, resztki wody wylać z wyparzonych słoików.
Słoiki prawie do pełna napełniać wg kolejności: ogórki, warzywa, baldachimy kopru, ogórki.
ETAP 4:
Składniki na zalewę po zagotowaniu gotować z 5 minut.
ETAP 5:
Gorącą zalewę razem z dodatkami chochelką wlewać do słoików na ogórki, ogórki muszą być zalewą dobrze zalane.
ETAP 6:
Słoiki mocno zakręcić i na ręczniku kuchennym postawić je na wieczkach, tak się sprawdzi czy są szczelnie zamknięte, jeśli wieczko przecieka to użyć innego, dobrego.
ETAP 7:
Do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu na 140 C, grzanie góra/dół, wstawić słoiki i pasteryzować z 30 minut, zostawić w piekarniku do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, po miesiącu są smaczne do jedzenia.
biedroneczki