gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 847]

Ciasto z kakao i makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo dobre i smaczne ciasto. Smakowało całej rodzinie, wystarczy tylko godzinka- dwie i ciasto wyjdzie naprawdę pysznie.

Ciasto z kakao i makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kakao i makiem

 

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT MAKOWY:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan fix
  • DODATKOWO:
  • posypka cukierkowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kakao i makiem
BISZKOPT MAKOWY: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Na mniejszych obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito do masy. Wymieszać łyżką. Dodać maku i aromatu zapachowego. Ponownie wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. BISZKOPT KAKAOWY: przyrządzić tak samo jak biszkopt makowy, tylko zamieniając mak na kakao. MASA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietanę, dodać cukier puder i fixy. Całość ucierać jeszcze chwilę. Przełożyć biszkopty masą. Na wierzch wyłożyć trochę masy i posypać posypką cukierkową. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego.
Ciasto z kakao i makiem
Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru.
Ciasto z kakao i makiem
Pod koniec ubijania dodać mak i wymieszać.
Ciasto z kakao i makiem
Przygotować biszkopt kakaowy i wstawić do piekarnika.
Ciasto z kakao i makiem
Przygotować masę śmietankową i przełożyć nią ciasta.

Tagi:

biszkopt mak