Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z serem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto z serem, galaretką i orzechami jest bardzo smaczne

Ciasto z serem i galaretką

Składniki:

Ciasto z serem i galaretką

 

  • 2,5 szkl mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 kg sera twarogowego
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 1 galaretka owocowa
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z serem i galaretką
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 20 dag masła, dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, 2 żółtka, ocet i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować, położyć w przygotowanej brytfannie. Do drugiej części ciasta dodać 1 łyżkę śmietany i kakao, wymieszać. Pozostałą trzecią część ciasta i ciasto z kakaem włożyć do zamrażalnika. Resztę masła z połową cukru, cukrem waniliowym i 3 żółtkami utrzeć do białości. Dodać przemielony ser, budyń, rodzynki, aromat i dokładnie wymieszać. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z 2 białek. Na ciasto w brytfannie wyłożyć masę serową. Następnie sztywno ubitą pianę z pozostałym cukrem, posypać posiekanymi orzechami i posypać utartym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Włożyć do piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 50-55 minut. Zimne ciasto zalać tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ozdobić według uznania.