iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Puszyste ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego to zawsze sięgam po proste przepisy co tylko trzeba wymieszać i upiec to ciasto takie właśnie jest.

Puszyste ciasto cytrynowe

Składniki:

Puszyste ciasto cytrynowe

ciasto:

  • 1 szklanka to 250 ml
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto cytrynowe
Cytryny wyszorować i z jednej zetrzeć skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok z cytryn i przelać do szklanki, dopełnić wodą mineralną ma powstać cytrynowa lemoniada.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać na najmniejszych obrotach miksera.

Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej, lemoniadę cytrynową oraz mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym teraz ciasto mieszamy delikatnie łyżką na koniec dodajemy skórkę cytrynową.

Dużą formę do keksa 35 cm długości wykładamy na dnie papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto.

Pieczemy około 60 minut w temp. 170 st do suchego patyczka.

Biała czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto, dodatkowo można ozdobić ciemna czekoladą.