Sposób przygotowania:
Puszyste ciasto cytrynowe
Cytryny wyszorować i z jednej zetrzeć skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok z cytryn i przelać do szklanki, dopełnić wodą mineralną ma powstać cytrynowa lemoniada.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać na najmniejszych obrotach miksera.
Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej, lemoniadę cytrynową oraz mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym teraz ciasto mieszamy delikatnie łyżką na koniec dodajemy skórkę cytrynową.
Dużą formę do keksa 35 cm długości wykładamy na dnie papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy około 60 minut w temp. 170 st do suchego patyczka.
Biała czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto, dodatkowo można ozdobić ciemna czekoladą.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać na najmniejszych obrotach miksera.
Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej, lemoniadę cytrynową oraz mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym teraz ciasto mieszamy delikatnie łyżką na koniec dodajemy skórkę cytrynową.
Dużą formę do keksa 35 cm długości wykładamy na dnie papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy około 60 minut w temp. 170 st do suchego patyczka.
Biała czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto, dodatkowo można ozdobić ciemna czekoladą.