kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto z galaretką i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na ciasto z galaretką i jabłkami. Ciasto szybkie w przygotowaniu gdy użyjemy gotowy spód biszkoptowy. Polecam.

Ciasto z galaretką i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z galaretką i jabłkami

 

  • 1 gotowy spód biszkoptowy pod galaretkę
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki dżemu
  • 1 czerwona galaretka
  • 0,5 l wody do galaretki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 l wody - do jabłek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny - do jabłrk

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką i jabłkami
Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku. Mieszamy aż się rozpuści i chłodzimy najlepiej w lodówce lub zimnej wodzie.

Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę, wkładamy do wody z sokiem z cytryny.

Spód biszkoptowy pod galaretkę przekładamy na talerz i smarujemy dżemem. Jabłka przekładamy na sito i odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na biszkopt.

Tężejącą galaretkę przelewamy na biszkopt. Gdy galaretka jest sztywna możemy boki ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z galaretką i jabłkami.
Pokrojone jabłka wkładamy do wody z sokiem z cytryny.
Ciasto z galaretką i jabłkami.
Dżemem smarujemy spód biszkoptowy pod galaretkę.
Ciasto z galaretką i jabłkami.
Na posmarowany dżemem spód , wkładamy jabłka.
Ciasto z galaretką i jabłkami.
Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę i chłodzimy.