Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szarlotka japońska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka japońska to skrzyżowanie szarlotki z makowcem :) To pyszne ciasto polecam zwłaszcza jesienią, kiedy to jabłka są najsmaczniejsze.

Szarlotka japońska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka japońska

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka japońska
1. Ciasto kruche
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, do którego wbijamy żółtko (białko wbijamy do miseczki i odstawiamy do lodówki), dodajemy cukier puder oraz masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3, każdą rozwałkowujemy oddzielnie. Większą częścią wypiemy dno natłuszczonej blachy, drugą część pozostawiamy.
2. Masa makowo - jabłkowa
Pozostawione białko ubijamy z cukrem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej dodajemy jabłka, mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na kruche ciasto.
3. Wykończenie i pieczenie
Rozwałkowaną mniejszą część ciasta dzielimy na kawałki, wykładamy je na wierzch szarlotki. Ciasto pieczemy w 180 st. C ok. 45 minut.
Szarlotka japońska
Szarlotka po japońsku najlepiej smakuje jesienią, kiedy są najsmaczniejsze jabłka
Szarlotka japońska
Szarlotka po japońsku świetnie smakuje do popołudniowej kawy