Sposób przygotowania:
Szarlotka japońska
1. Ciasto kruche Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, do którego wbijamy żółtko (białko wbijamy do miseczki i odstawiamy do lodówki), dodajemy cukier puder oraz masło. Masło siekamy nożem wraz z ciastem, następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Ciasto owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 i 1/3, każdą rozwałkowujemy oddzielnie. Większą częścią wypiemy dno natłuszczonej blachy, drugą część pozostawiamy. 2. Masa makowo - jabłkowa Pozostawione białko ubijamy z cukrem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej dodajemy jabłka, mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na kruche ciasto. 3. Wykończenie i pieczenie Rozwałkowaną mniejszą część ciasta dzielimy na kawałki, wykładamy je na wierzch szarlotki. Ciasto pieczemy w 180 st. C ok. 45 minut.