kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Biszkoptowe z kremem mandarynkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowym. Krem zrobiłam z serka mascarpone i pokrojonych mandarynek. Polecam.

Biszkoptowe z kremem mandarynkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowe z kremem mandarynkowym

Na biszkopt :

  • 2 jajka
  • 7 łyżek z czubkiem cukru
  • 8 łyżek z małym czubkiem mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem :

  • 250 gram mascarpone
  • 2 puszki mandarynek - waga każdej - 312 gram

Na poncz :

Na żelatyne :

Na galaretkę :

  • 1/2 opakowania przezroczystej galaretki
  • 200 ml wody

Ponadto :

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do wysypania

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe z kremem mandarynkowym
Dzień wcześniej pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Krem : mandarynki przelewamy na sitko i odsączamy z soku.

Do garnka wylewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Biszkopt kroimy na 3 blaty.

Mandarynki kroimy na małe kawałki i trochę całych cząstek zostawiamy do dekoracji.

Do kubeczka przelewamy składniki na poncz i mieszamy.

Do garnka wylewamy sok z mandarynek i podgrzewamy, dodajemy 

żelatyne i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy, studzimy.

Serek mascarpone przekładamy do miski, miksujemy ( odkładamy 2 czubate łyżki serka ) i dodajemy pokrojone mandarynki i letnią żelatyne, miksujemy do połaczenia.

W blaszce układamy : biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, reszta ponczu, smarujemy odłożonym kremem i układamy cząstki mandarynek, wlewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Biszkoptowe z kremem mandarynkowym
Do miski wkładamy jsjka i cukier, miksujemy ns puszystą masę.
Biszkoptowe z kremem mandarynkowym
Do masy jajecznej dodajemy kakao , mąkę i proszek do pieczenia.
Biszkoptowe z kremem mandarynkowym
Przekrojony biszkopt wkładamy do blaszki.
Biszkoptowe z kremem mandarynkowym
Do sreks mascarpone dodajemy pokrojone mandarynki i żelatyne.