Ciasto z kefirem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pian

Ciasto z kefirem i kokosem

Składniki:

Ciasto z kefirem i kokosem

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 3-4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa kokosowa:
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych ( 2 szklanki),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cukier waniliowy.
  • 200-250 ml słodkiej śmietanki 12 lub 18%.

Sposób przygotowania:

Ciasto z kefirem i kokosem
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek, wymieszać.

Kokos wymieszać z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.

Na blachę wyłożyć ciasto, posypać masą kokosową.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Upieczone, ale jeszcze ciepłe ciasto polać śmietaną.